L’esmalt dental es pot veure deteriorat pel consum de certs aliments amb alt contingut àcid -com succeeix amb l’erosió dental-, com també per una higiene feta de forma incorrecta -com succeeix amb l’abrasió dental. Però l’esmalt de les dents també es pot veure afectat per problemes que vénen més aviat donats en forma d’herència, com succeeix amb la Amelogénesis Imperfecta, patologia de la qual parlarem en el següent article.

Què és la Amelogénesis Imperfecta?

La Amelogénesis Imperfecta és una malaltia genètica (o hereditària) que afecta tant l’estructura com l’aparença de l’esmalt de les dents. Les persones amb Amelogénesis imperfecta poden tenir dents trencadissos, petits, descolorits, i apuñados, sent aquests alhora propens a veure afectats per càries, a trencar més fàcilment, fins i tot pot estar present una pèrdua primerenca de les dents. Els problemes no resideixen només en l’esmalt de les dents ja que també poden afectar les genives, el ciment, els lligaments, i els ossos alveolars en els quals descansa l’arrel de la dent. També val la assenyalar que aquesta patologia afecta tant les dents de llet com a les dents permanents

Causes i símptomes

Les causes que generen la Amelogénesis imperfecta, es tracta d’una qüestió hereditària. És a dir, que els pares que la pateixen la hereten com a gen dominant als fills.

Hi ha quatre tipus de Amelogénesis Imperfecta, cadascuna amb els seus símptomes particulars -hipoplásico, hipomaturación, hipocalcificado i Hipomaturación / Hipoplàsia / Taurodontismo-, però de forma general podem trobar entre els símptomes un esmalt de les dents prou feble i prim; pot tenir una mida normal, però ser trencadís, i danyar-se fàcilment; pot tenir un color opac, o tenir un color cafè-groguenc; i entre aquests, altres símptomes que variaran depenent de el tipus d’AI que sigui.

Però, per diagnosticar-, no n’hi ha prou només mirar les dents, ja que la Amelogénesis Imperfecta comparteix símptomes amb altres patologies. Per tant, l’especialista haurà diagnosticar aquesta patologia en la base de la història familiar de l’pacient, als signes que presenti, com també fent ús de radiografies intra i extra orals.

Quins són els tractaments per a la Amelogénesis imperfecta?

Els tractaments usats per tractar aquesta patologia dependran àmpliament de l’edat de l’pacient, com també de l’nivell d’afectació de l’esmalt de les dents i de l’tipus de Amelogénesis imperfecta de el qual es tracti. Entre els tractaments trobem tractaments pr3eventivos, que contemplen l’ús de segellants, com també tractaments de restauració de motius estètics, i cirurgies en alguns casos.

Hi ha tractaments preferents depenent de el tipus d’AI de qual es tracti, donant com a exemple que per al tipus I o hipoplàsic són més efectives les restauracions Adhesives per a les dents. Però en els casos de Hipocalcificación o Hipomaturación, sent aquests pacients més propensos a tenir dents febles a la calor i els químics, requereixen d’un tractament precoç amb l’ús de corones, perquè puguin menjar de forma adequada i mantenir una correcta higiene.

clínica Odontològica

En qualsevol cas, serà necessari el diagnòstic d’un professional especialista en la salut bucal que pugui determinar les causes reals de les patologies que pateixin els pacients.

Per tant, en cas de patir molèsties a les dents, o necessitar un arranjament estètic, només un professional de la salut bucal pot donar-te les opcions adequades per tenir cura de la teva salut i del teu aparença.

Si en tens símptomes no dubtis en contactar-nos