Quan parlem d’ortodòncia, ens referim a l’especialitat de l’odontologia en la qual s’estudia, es prevé i es corregeixen les formes de les arcades dentàries, la posició dels maxil·lars i les alteracions en el desenvolupament, tot això amb la finalitat de millorar la forma a la boca ia la cara, influint en l’estètica de les dents i de la cara.

Tot i que no s’enfoca únicament en problemes estètics. També aborda problemes més complexos, especialment per corregir trastorns funcionals de la masticació, sent un tractament summament important.
En el present article explicarem breument alguns aspectes de l’ortodòncia.

Quins són els problemes que poden ser corregits amb ortodòncia?

Els següents són alguns dels problemes que són tractats amb ortodòncia:
• Desviació de la línia mitjana: succeeix quan el centre de les dents superiors no coincideix amb el centre de les dents inferiors.
• Sobremossegada: succeeix quan les dents superiors cobreixen completament les dents inferiors en oclusió.
• Mossegada invertida: ocorre quan les dents inferiors sobresurten de les dents superiors.
• Mossegada oberta: Hi ha un espai entre les dents anteriors superiors i els anteriors inferiors, però no succeeix l’oclusió entre ells, encara que sí entre les peces posteriors.
• Mossegada creuada: és la que ocorre quan un o més dents de l’maxil·lar superior oclouen per dins de les dents inferiors.
Altres problemes dentals que poden ser corregits amb ortodòncia i que no estan directament relacionats amb la mossegada són els següents:
• Les maloclusions: entenem per maloclusions quan succeeixen irregularitats entre el contacte i l’encaix de les dents dels maxil·lars superior i inferior. Aquestes, quan no són tractades a temps, poden derivar en problemes de l’articulació (conegudes també com ATM), problemes de la parla i de la masticació, com també problemes en les genives i el desgast prematur de certes peces dentàries.
• diastemes: coneixem com diastemes a l’espai de separació que existeix entre les dents, fent més propenses a les persones a patir d’una malaltia periodontal.
• Apinyament de les dents: en els casos on el maxil·lar no és prou gran com per allotjar totes les peces de les dents, aquests acaben per apinyar, generant problemes visibles a la higiene, com l’aparició de càries, dificultat per netejar-los correctament , problemes de les genives, entre d’altres.

Quina és la millor edat per començar amb un tractament d’ortodòncia?

És molt comú que les ortodòncies siguin usades en nens o en adolescents, buscant corregir els problemes abans d’arribar a l’edat adulta. Aquesta ortodòncia és correctiva o interceptiva, buscant corregir les estructures’seas i la irrupció de les dents definitives.
No obstant això, això no vol dir que no poden ser usats per adults, ja que cada vegada més són els adults que comencen tractaments amb ortodòncia per corregir problemes que els han afligit durant anys. L’ortodòncia en adults, però, més que correctiva, persegueix un propòsit més estètic, ja que treballa en les dents definitives.

Com saber si he d’utilitzar ortodòncia?

Per saber si cal utilitzar ortodòncies, cal visitar un professional de la salut bucal, especialista en aquests tractaments. En cas que experimentis molèstia en la mossegada o que les teves dents no tinguin l’estètica desitjada, recomanem visitar un odontòleg a Barcelona, que pugui realitzar un tractament apropiat.